9/9/13

"Ούτε ο Κόκκαλης τις καλές εποχές"!

Η θέση του τερματοφύλακα στον Ολυμπιακό ανέκαθεν ήταν ένα «καυτό» θέμα συζητήσεων και αναλύσεων
Ένα θέμα που «έκαιγε», γιατί και η θέση είναι δύσκολη, αλλά και γιατί κατά καιρούς πέρασαν γκολκίπερ που έγραψαν ιστορία, αλλά και άλλοι που  απέτυχαν να καθιερωθούν στην ερυθρόλευκη ομάδα.
Ονόματα ατελείωτα , αλλά και πολύ δύσκολα ο Ολυμπιακός είχε γκολκίπερ για πολλά χρόνια, με μοναδική εξαίρεση αυτή του Αντώνη Νικοπολίδη και τα έξη χρονιά συνεχούς παρουσίας του κάτω από τα δοκάρια.
Ένας από τους τερματοφύλακες που πέρασαν και άφησαν την δίκη τους σφραγίδα στον Ολυμπιακό, όταν ο Χρήστος Αρβανίτης, που στην δεκαετία του 1980 έλαμψε με την παρουσία του, αν και η διαδρομή του ήταν λίγο «περίεργη»
Από τον Εθνικό στον Ολυμπιακό, μετά στην ΑΕΚ και μετά και πάλι στον Ολυμπιακό!
Δεν μπορεί παρά ένας άνθρωπος που ξέρει τόσο καλά την θέση, να μην εχει άποψη, για τους τερματοφύλακες του Ολυμπιακού, αλλά και να παραδέχεται  ότι τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη σε αυτή την θέση είναι φανερή, τουλάχιστον στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
«Έχουν αλλάξει πολύ οι εποχές. Τώρα για να θεωρείσαι καλός τερματοφύλακας πρέπει να ξέρεις να παίζεις καλά με τα πόδια…», λέει χαμογελώντας με νόημα στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π».
Και αναλύει τα πάντα. Από το Ρομπέρτο, τον Μέγερι, τον Νικοπολίδη, μέχρι και την «τρέλα» του Μαρινάκη….
Από το τελευταίο θέμα ξεκινήσαμε και την συζήτηση μας
«Αυτά που κάνει ο Μαρινάκης δεν τα έκανε ούτε ο Κόκκαλης τις καλές εποχές. Στην Ελλάδα δεν εχει μείνει τίποτα όρθιο, ο κόσμος εχει πολλά προβλήματα και αυτός έκανε δέκα έξι μεταγραφές. Και όχι απλά μεταγραφές για τα μάτια του κόσμου, αλλά έφερε παίκτες που αλλάζουν επίπεδο τον Ολυμπιακό και τον κάνουν  να εχει πολύ ψηλές βλέψεις. Με τους παίκτες που είχε πέρσι, έπαιρνε το πρωτάθλημα για πλάκα και τώρα. Με αυτούς που ήρθαν μπορεί να σταθεί καλά και στην Ευρώπη, αλλά αυτό θέλει χρόνο, γιατί άλλαξαν πολλά στην ομάδα και ο προπονητής θέλει χρόνο. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα και δεν πρέπει να βιαζόμαστε για κρίσεις και συμπεράσματα. Είναι άδικο να κρίνουμε και τον προπονητή, αλλά και τις μεταγραφές αυτή την χρονική στιγμή. Εντάξει στην Ελλάδα είμαστε ανυπόμονοι και τα θέλουμε όλα γρήγορα.»

-Υπάρχει κάτι που σε προβληματίζει και δεν σου αρέσει;

«Ναι υπάρχει. Ότι δεν βλέπω Έλληνες παίκτες στο ρόστερ και αυτό με στεναχωρεί. Άλλα για να λέμε και την αλήθεια, αυτή την εποχή δεν είναι και εύκολο να βρεις Ελληνόπουλα, που να έχουν τα προσόντα για να παίξουν στον Ολυμπιακό. Βλέπουμε την εθνική ομάδα. Εντός από τον Παπασταθόπουλο και τον Σαμαρά, κανένας άλλος δεν κάνει για τον Ολυμπιακό. Αυτό κάτι λέει»

-Τερματοφύλακας Έλληνας υπάρχει που να εχει τα φόντα να καθίσει κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού;

«Μόνο ο Καρνέζης είναι αυτός. Πολύ καλός και με εξέλιξη. Δίκαια παίζει στην εθνική ομάδα και εχει μεγάλη άνοδο και σταθερότητα. Εγώ αυτόν θα ήθελα στην ομάδα και αυτός μου αρέσει πολύ.»

-Τη μεταγραφή του Ρομπέρτο πως την είδες;

«Βρήκε καλό τερματοφύλακα ο Ολυμπιακός, Μου αρέσει πολύ στα  μέχρι τώρα  παιχνίδια που τον είδα. Καλές αντιδράσεις σταθερός και με καλή έξοδο. Πολύ καλός και με την μπάλα στα πόδια. Είπαμε σημαντικό αυτό. Φυσικά θα πρέπει να τον κρίνουμε καλύτερα, και σε παιχνίδια  του Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί που ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος και θα εχει πίεση, αλλά οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές. Υπάρχει όμως ένα αλλά σε αυτή την ιστορία»

-Ποιο είναι αυτό;

«Ότι τον απέκτησε ο Ολυμπιακός για ένα χρόνο. Θέλουμε τερματοφύλακα για πολλά χρόνια και αυτό δεν είναι καλό, την στιγμή που ξέρεις ότι το επόμενο καλοκαίρι θα φύγει. Θα στήσεις την άμυνα επάνω του και μετά τι θα γίνει; Εκτός αν καταφέρει ο Ολυμπιακός και τον κρατήσει, όποτε τα πράγματα αλλάζουν. Πρέπει να βρεθεί ένας τερματοφύλακας που θα μείνει πολλά χρόνια και θα δέσει με την ομάδα. Και πάνω από όλα θα πρέπει να είναι Έλληνας. Η θέση αυτή είναι πολύ δύσκολη και ακόμα δυσκολότερη στον Ολυμπιακό. Θέλει ψυχολογία και στήριξη από την εξέδρα, γιατι ένα λάθος μπορεί να σε  καταστρέψει. Κλασσικό παράδειγμα αυτός ο Κοστάντζο. Ένα λάθος έκανε και έγινε το μαύρο πρόβατο της εξέδρας. Δεν ήταν τόσο κακός , άλλα ουτε και κάτι το ιδιαίτερο. Αν ήταν ο Νικοπολίδης στην θέση του, ο κόσμος θα το είχε ξεχάσει, όχι όμως για ένα ξένο. Δεν είναι εύκολο να αντέξεις αυτή την θέση στον Ολυμπιακό, γιατί η πίεση είναι μεγάλη, έστω και αν τις περισσότερες φάρες είσαι απλά θεατής και κρύος. Μια φάση είναι ικανή να σε καταστρέψει. Δεν υπάρχουν καλοί τερματοφύλακες αυτή την εποχή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό είναι εμφανές. Γι αυτό και λέω ότι μόνο ο Καρνέζης είναι ιδανικός για τον Ολυμπιακό»

-Ο Μέγερι δεν κάνει;


«Είναι καλός και δουλεύει καλά, αλλά και σε καλή ηλικία. Τι να το κάνεις όμως αν δεν παίζει. Είναι μεγάλο πράγμα για τον τερματοφύλακα να αγωνίζεται. Όταν κάθεσαι στον πάγκο και απλά περιμένεις την ευκαιρία, τα πράγματα είναι δύσκολα. Κλασσικό παράδειγμα ο Νικοπολίδης. Τόσα χρόνια δεν έπαιζε στον Παναθηναϊκό και ήταν δεύτερος. Μόλις ήρθε στον Ολυμπιακό και με την σιγουριά του βασικού, έγινε ο καλύτερος. Απέκτησε εμπιστοσύνη στον εαυτό του και για εμένα είναι ότι καλύτερο είδαμε  σε αυτή την θέση στα τελευταία χρόνια. Με διάρκεια και πολλές επιτυχίες και για αυτόν και για την ομάδα του. Δύσκολο να βρεις πάλι Νικοπολίδη. Η πρώτη εντύπωση για τον Μέγερι είναι ότι κάνει εύκολα το λάθος και αυτό δεν  το αντέχει ο Ολυμπιακός. Δεν λέω ότι δεν είναι καλός, αλλά θέλει δουλειά ακόμα, συμμετοχές και να του δείξουν εμπιστοσύνη. Το κακό με τον Ολυμπιακό είναι ότι δεν μπορείς να περιμένεις, πότε  ο Μέγερι και κάθε Μέγερι, θα σταθεροποιήσουν την απόδοση τους Έχω ζήσει καλά αυτή την θέση. Μπορεί οι εποχές να άλλαξαν, αλλά όχι η ψυχολογία, οι συνθήκες  και οι απαιτήσεις στον Ολυμπιακό παραμένουν ι ίδιες. Για να κάτσεις κάτω από τα δοκάρια αυτής ομάδας πρέπει να έχεις άντερα, εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και πολύ τύχη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου