Αποκαλυπτικός παρουσιάστηκε ο Δημήτρης Μαυρογεννίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στους φοιτητές Αθλητικής Δημοσιογραφίας του City Unity College.
Αναλυτικότερα, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής τοποθετήθηκε:
Για το φαβορί του φετινού τίτλου: Φαβορί για τον τίτλο είναι ο Παναθηναϊκός. Δεν έχει την Ευρώπη και δείχνει ότι είναι καλά ως ομάδα. Ο Ολυμπιακός θεωρώ ότι είναι καλύτερη ομάδα, αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να καλυφθεί η διαφορά.
Για τον Σάββα Θεοδωρίδη: Τον κ. Θεοδωρίδη τον είχα στα αποδυτηρία. Έχει τον τρόπο να ταρακουνήσει τους παίκτες. Όποιος κ. Σάββας όμως κι αν υπάρχει στα αποδυτήρια, σημασία έχει το πως αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές μαζί με τον προπονητή τις καταστάσεις μέσα στο γήπεδο.
Για το γεγονός ότι σταμάτησε νωρίς το ποδόσφαιρο: Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι έκανα λάθος που σταμάτησα νωρίς. Όμως δεν ήθελα να μπω στην διαδικασία να γυρίζω ομάδες ή να εκτεθώ στα μάτια εκείνων που πίστευαν στην αξία μου όσο αγωνιζόμουν.
Για τις βάσεις που προσπαθεί να βάλει στα παιδιά που προπονεί τώρα: Το πρώτο είναι τα μαθήματα. Η γνώση. Αν έχεις γνώση και καλλιεργήσεις το μυαλό και το πνεύμα, μπορείς να αποδώσεις και καλύτερα αυτά που σου ζητάει ο προπονητής. Εγώ δεν ήμουν έτοιμος όταν έπαιξα στα 17, επειδή δεν είχα προετοιμαστεί από τις μικρότερες ηλικίες. Αυτό προσπαθώ να το προσφέρω στα παιδιά.
Για το τι πρέπει να στερηθεί ένα παιδί για να κάνει καριέρα: Τα παιδικά πρέπει να κάνουν θυσίες. Επιλογές που μπορεί να καθορίσουν την ζωή σου και εσύ πρέπει να τις κάνεις νωρίς. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής σου, την διατροφή σου. Βέβαια όταν ένα παιδί έχει ταλέντο, οι προπονητές το προσέχουν από τα 14-15, για να είναι έτοιμο.
Για τα φαινόμενα αυτοκτονίας στο ποδόσφαιρο και την κατάθλιψη αρκετών παικτών: Σε πιο ήπια μορφή το πέρασα κι εγώ, τα τελευταία δύο χρόνια που σταμάτησα το ποδόσφαιρο. Είναι δύσκολο πολύ όταν έχεις καταφέρει το χόμπι σου να το κάνεις επάγγελμα και αυτό να σου προσφέρει πολλά, σε μια στιγμή να τελειώνουν όλα. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις πράγματα και συνθήκες που δεν είχες προετοιμαστεί. Θέλει χρόνο. Για τον Γκάρι Σπιντ δεν ξέρω τι συνέβη, επειδή ήταν στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά σίγουρα θέλει χρόνο.
Για τον Γιάννη Φετφατζίδη: Νομίζω ότι τα δείγματα γραφής που έχει δείξει ο Φετφατζίδης, δυστυχώς όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, δείχνουν ότι μπορεί να σταθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται η διάρκεια και η δουλειά του προπονητή. Πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται και την καλή στιγμή και την άσχημη. Η άποψή μου είναι ότι μπορεί να σταθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Για το αν θα άλλαζε κάτι στην καριέρα του: Αν γύριζα πίσω δεν θα άλλαζα κάτι. Μπορεί να κατάφερνα κάτι καλύτερο, μπορεί και τίποτα Ειμαι ευχαριστημένος με αυτά που πέτυχα.
Για την καλύτερη και χειρότερη στιγμή στην καριέρα του: Είμαστε μια φουρνιά παικτών ευλογημένοι, εμείς οι οποίοι παίξαμε στον Ολυμπιακό. Μεγαλώσαμε μαζί και κερδίσαμε πολλούς τίτλους και ντέρμπι. Πιο άσχημη στιγμή, το παιχνίδι με την Γιουβέντους. Θα μας κυνηγάει για πάντα. Θέλαμε να αντιδράσουμε και δεν μπορούσαμε. Παγώνει ο ποδοσφαιριστής. Άσχημη στιγμή, αλλά συμβαίνει. Η χρονιά 98-99 ήταν πολύ καλή. Νταμπλ, ευρωπαϊκή πορεία. Πήραμε το κύπελλο με 10 παίκτες. Η καλύτερη σεζόν της καριέρας μου.
Για την αντιμετώπιση των παικτών στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρώπη, μετά από ένα άσχημο αποτέλεσμα: Η εύκολη λύση είναι να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί και να συνεχίσεις. Ξέραμε όμως τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Φάρμακο είναι πάντα το επόμενο παιχνίδι. Στην Αγγλία ή στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται το παιχνίδι πολύ διαφορετικά και όσο και να θέλουμε αυτό δεν αλλάζει. Ο Έλληνας βλέπει, κρίνει και είτε ξέρει, είτε νομίζει ότι ξέρει. Ο ξένος βλέπει, κρίνει και διασκεδάζει. Οι Έλληνες δεν διασκεδάζουν στο γήπεδο αλλα κρίνουν. Ο παίκτης ο Έλληνας κρίνεται συνεχώς και πιο αυστηρά από τους ξένους.
Για το αν είχε πρόταση από το εξωτερικό: Την εποχή που έπρεπε να κάνω την επιλογή να φύγω ή να μείνω, επέλεξα να μείνω στον Ολυμπιακό. Είχα επίσημη πρόταση από την Φιορεντίνα, την χρονιά που πήρε το πρωτάθλημα. Αλλά ήταν τόσο ωραίο αυτό που ζούσα στον Ολυμπιακό και δεν ήθελα να το αλλάξω.
Για το αν θα ήθελε να ασχοληθεί με κάποιο άλλο επάγγελμα: Εγώ από νωρίς πήρα το ποδόσφαιρο πολύ σοβαρά. Δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα γίνω επαγγελματίας, όταν μεγάλωνα εγώ δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε έτσι. Μας έλεγε ο κ. Κόλλιας στις παιδικές Εθνικές ομάδες ότι εσείς θα παίξετε σε μεγάλες ομάδες κι εμείς το πέρναμε στην πλάκα.
Για τα χρήματα που κερδίζουν οι ποδοσφαιριστές: Λεφτά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υπάρχουν. Στις μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα, αν κάποιος ποδοσφαιριστής είναι πολλά χρόνια, μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και μετά το ποδόσφαιρο. Στις μικρότερες το μετά δεν είναι εξασφαλισμένο. Βέβαια πλέον τα χρήματα είναι μόνο στα χαρτιά, δεν πληρώνει σχεδόν κανένας. Το επάγγελμά μας έχει έναν περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Αν δεν έχεις καταφέρει να εξασφαλιστείς, αντιμετωπίζεις πρόβλημα μόλις σταματάς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παίκτες Α' Εθνικής οι οποίοι ζουν με δανεικά.
Την νοοτροπία των γονιών: Πολλοί γονείς «σπρώχνουν» τα παιδιά στο ποδόσφαιρο, προκειμένου να βγάλουν χρήματα. Τα παρακινούν να βάλουν τα μαθήματα στην δεύτερη μοίρα. Υπάρχουν και γονείς που πιέζουν τα παιδιά, για να πετύχουν εκείνα τα δικά τους όνειρα. Τα πιέζουν, τα γεμίζουν άγχος και παιδιά με ταλέντο τελικά δεν τα καταφέρνουν.
Για την σχέση του με τον κόσμο του Ολυμπιακού: Νομίζω ότι ο κόσμος εκτίμησε, πέρα από τα αγωνιστικά, τον σεβασμό που έδωσα στους ίδιους και στον σύλλογο. Χαίρομαι που ακόμα και τώρα οι φίλαθλοι μού συμπεριφέρονται με σεβασμό.
Για το γεγονός ότι δεν είχε μεγάλη αντιπαλότητα από οπαδούς αντίπαλων ομάδων: Όταν ήμουν στον Ολυμπιακό είχαν άλλους να βρίζουν. Στον Ηρακλή και τον Θρασύβουλο τα «άκουσα» για καλά.
Για τα αποδυτήρια των μεγάλων ομάδων: Έχω νιώσει πολλές φορές ότι κάποιος έπαιζε επειδή «πουλούσε οπαδιλίκι». Τα πράγματα στα αποδυτήρια δεν είναι αγγελικά πλασμένα. Υπάρχει ανταγωνισμός. Ο καθένας προωθεί τον εαυτό του όπως τον αντιλαμβάνεται και μέσω των δημοσιογράφων. Όταν κατάλαβα κάποια πράγματα, με θύμωσε. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Πάντως τώρα ο κόσμος είναι υποψιασμένος. Ο μόνος τρόπος για να προστατευτείς είναι η απόδοσή σου μέσα στο γήπεδο.
Για την ομάδα που υποστήριζε μικρός: Μικρός ήμουν Ηρακλής, τώρα πλέον φουλ Ολυμπιακός. Στον επαγγελματισμό πάντως δεν υπάρχει συναίσθημα.
Για την τωρινή κατάσταση του Ηρακλή: Η μεγαλομανία του Αντώνη Ρέμου να σώσει την ομάδα και να βοηθήσει, τον κατέστρεψε. Η άγνοιά του με το αντικείμενο τον οδήγησε σε τραγικά λάθη, για τα οποία ευθύνονται οι άνθρωποι που είχε κοντά του. Βιάστηκε και έχει μεγάλη ευθύνη για το που οδηγήθηκε ο Ηρακλής.
Για τα στημένα παιχνίδια: Εμένα δεν με είχε πλησιάσει κανείς, οι ποδοσφαιριστές όμως παίζουν στοίχημα. Ειδικά των μικρότερων ομάδων, πιστεύω ότι έχουν παίξει εναντίον της ομάδας τους.
Για το ντέρμπι της Λεωφόρου με τον Ευθυμιάδη: Υπήρχαν διάφορα μικρόφωνα στα αποδυτήρια της Λεωφόρου. Η ιστορία αυτή πήγε νομικά. Με τον Ευθυμιάδη αυτό που έγινε ήταν άσχημο. Όταν χάνεις ένα πρωτάθλημα, αντιδράς. Γενικά η διαιτησία είναι κακή στην Ελλάδα και ίσως ελεγχόμενη. Το ένιωσα στον Θρασύβουλο. Όποιος διαιτητής έπαιζε με εμάς, την άλλη εβδομάδα ήταν τιμωρημένος.
Για τις προεδρικές παρεμβάσεις που έχει ζήσει: Άλλες φορές ανακοινώνει κάτι θετικό, όπως το πριμ. Στην Ανόρθωση όμως ο κ. Κόκκαλης είχε πει ότι αν χάσατε, θα γυρίσετε κολυμπώντας στην Ελλάδα. Το τι λέει η κεφαλή της ομάδας έχει πάντα σημασία. Ο κ. Κόκκαλης πήρε την ομάδα σε μια δύσκολη κατάσταση και την βοήθησε πολύ. Ο κ. Μαρινάκης δείχνει διάθεση να επενδύσει χρήματα και νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.
Για τον καλύτερο προπονητή που είχε στην καριέρα του: Ο κ. Μπάγιεβιτς σε εμένα και σε άλλα παιδιά, μας έδειξε τον δρόμο. Από το έργο του, άλλοι προπονητές είχαν εύκολη δουλειά. Τα πράγματα ήταν έτοιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου